Μόνη -μητέρα που είχε το «θράσος» να διεκδικεί
της Δήμητρας Κογκίδου
Αρκετές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και πορείες πραγματοποίησαν πολίτες τις τελευταίες μέρες για να δηλώσουν στη συνδικαλίστρια Κούνεβα που δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι ότι "Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη" και στη κοινωνία ότι δεν είναι ανεκτό ένα καθεστώς εργασιακής ζούγκλας χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.
Η δολοφονική ενέργεια κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο το καθεστώς απασχόλησης πολλών γυναικών και ανδρών σε εταιρείες – εργολάβους που χρησιμοποιείται την τελευταία 15ετία, τις παραβιάσεις που αφορούν πολλούς τομείς του εργατικού δικαίου καθώς και τις συνέπειες των πρακτικών αυτών στις ζωές χιλιάδων «ενοικιαζόμενων εργαζομένων» -Ελληνίδων και μεταναστριών, μεταναστών και Ελλήνων. Ανέδειξε, δηλαδή μια ακόμα πτυχή ενός σύγχρονου δουλεμπορίου.
Μεμονωμένο περιστατικό και αυτό;
Από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα
Η Κωνσταντίνα ήρθε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία πριν από επτά χρόνια με τον ανήλικο γιο της και αντάμωσε με τη μητέρα της που είχε έρθει νωρίτερα. Μεγαλώνει μόνη της το παιδί της και μάλιστα ένα πρόβλημα του έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετακίνηση αυτή. Με πανεπιστημιακή μόρφωση (σπουδές ιστορίας και μεταπτυχιακό) –όπως άλλωστε συμβαίνει και με πολλές άλλες μετανάστριες - προσλήφθηκε τελικά σε εταιρεία στον τομέα της καθαριότητας, όπως και η μητέρα της που απολύθηκε για συνδικαλιστικούς λόγους. Η ιδιωτική επιχείρηση /εργολαβία που εργαζόταν είχε αναλάβει και τον καθαρισμό του ΗΣΑΠ. Πολύ γρήγορα η Κωνσταντίνα μπήκε στο Παναττικό Σωματείο Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) – ένα από τα πιο δυναμικά σωματεία των επισφαλώς εργαζομένων στην Ελλάδα - και μάλιστα έγινε γενική γραμματέας. Εργαζόταν στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι με μισθό γύρω στα 560 ευρώ και ζούσαν με αυτά η ίδια, ο 10χρονος γιος της και η 67χρονη μητέρα της. Παράλληλα με τη δουλειά της, αφιέρωνε πολλές ώρες στο σωματείο. Ακούραστη εμψύχωνε όλες στο σωματείο, σε ένα χώρο όπου η συνδικαλιστική δράση δεν είναι κάτι απλό, εύκολο και όπως αποδείχθηκε ακίνδυνο. Ήταν δυναμική, δεν φοβόταν, δεχόταν εξώδικα και απειλές για απόλυση αλλά συνέχιζε τον αγώνα.
Η μαχητικότητά της ενόχλησε
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η γυναίκα εργαζόμενη, η μετανάστρια, «η Βουλγάρα» εναντιώθηκε στο εργασιακό γκέτο των υπεργολαβιών. Η μαχητικότητά της ενόχλησε. Υπέστη τις συνέπειες της «απειθαρχίας» της και τιμωρήθηκε γι’ αυτό με βιτριόλι δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ήταν εύκολος, ‘ευάλωτος’ στόχος. Συγκέντρωνε στο πρόσωπό της πολλά «μειονεκτήματα», ήταν με πολλούς τρόπους πολίτης «δεύτερης κατηγορίας». Γυναίκα, μόνη μητέρα ενός μικρού παιδιού, μετανάστρια, εργαζόμενη και συνδικαλίστρια σ' έναν απαξιωμένο κοινωνικά κλάδο όπου ασχολούνται κατά κύριο λόγο γυναίκες -Ελληνίδες και μετανάστριες. Μετανάστρια και καθαρίστρια. Όχι σκουπίδι όμως όπως θα την ήθελαν ορισμένοι. Όλη η απανθρωπιά και η βαρβαρότητα της κοινωνίας μας (όχι όλης) πάνω της. Όπως το στίγμα από το βιτριόλι στο πρόσωπό της – υπάρχει όμως και η αθέατη πλευρά. Πολύ επιφυλακτικοί είναι οι γιατροί του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" εάν θα καταστεί δυνατόν ο οργανισμός της να επουλώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις βλάβες. Κινδυνεύει το ένα της μάτι και άλλα ζωτικά όργανα. Η διαδρομή θα είναι δύσκολη, λένε.
Το βιτριόλι δεν κάνει διακρίσεις.
Η δολοφονική απόπειρα ενάντια στη συνδικαλίστρια Κούνεβα, παρά τους συμβολισμούς μιας επίθεσης με βιτριόλι σε γυναίκα, θυμίζει πρακτικές ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με όρους μαφίας –δεν έχει σημασία ποιας εθνικότητας – γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Σοβαρό πλήγμα στο συνδικαλισμό και προμήνυμα για χειρότερες καταστάσεις.
Μεμονωμένο περιστατικό και αυτό;
Η περίπτωση αυτή της δολοφονικής επίθεσης δεν είναι ξεκομμένη από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ούτε από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία ανάλογα φαινόμενα. Υπήρξαν ορισμένες αντιδράσεις αλληλεγγύης προς την Κούνεβα από κόμματα, συνδικάτα, φεμινιστικές συλλογικότητες που παράλληλα απαιτούσαν και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αυστηρή τιμωρία των ενόχων. Παράλληλα, η αδιαφορία πολλών φορέων είναι ορατή.
Πολλά τα ερωτήματα στην συγκεκριμένη υπόθεση:
· Ποιοι είναι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης στη συνδικαλίστρια Κούνεβα;
· Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η ΕΛ.ΑΣ. την έναρξη των ερευνών για την εξιχνίαση της δολοφονικής απόπειρας και σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτές τώρα; Έχει παρέμβει εισαγγελέας για τη διερεύνηση της υπόθεσης;
· Γιατί τα Μ.Μ.Ε. υποβάθμισαν αρχικά, αλλά και στην συνέχεια την "υπόθεση Κούνεβα";
· Που είναι οι επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας ή του ΗΣΑΠ για το γεγονός;
Τα παραπάνω ερωτήματα συνδέονται και με άλλα γενικότερα:
· Τι κάνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί –π.χ. οι επιθεωρήσεις εργασίας - για να γίνει σεβαστή η εργατική νομοθεσία και πόσο αποτελεσματικοί είναι ;
· Ποιος ο ρόλος των πελατειακών σχέσεων στις περιπτώσεις εργολαβίας σε οργανισμούς στο δημόσιο τομέα;
Στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας Κούνεβα συμπυκνώνεται η μοίρα που επιφυλάσσει η κοινωνία μας σε μια γυναίκα, μόνη μητέρα, μετανάστρια, εργάτρια και συνδικαλίστρια. Το ενθαρρυντικό είναι ότι παράλληλα με τα παραπάνω έχει εμφανιστεί ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και ότι υπάρχουν πολλά μηνύματα συμπαράστασης και από το εξωτερικό.
KUNEVA KOSTADINKA ,
Κωσταντίνα μας,
είμαστε στο πλευρό σου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου